witte-wijnglazen-wijnen-hengst
kurken-wijnen-hengst

Wijnen

Wijn is een drank die uitsluitend verkregen wordt door het vergisten van het sap van verse druiven. Het volledige proces van wijnbereiding noemt men vinificatie.

Wie de eerste wijn maakte weet niemand precies, maar dat de wilde wijnstok Vitis Vinifera uit de Kaukasus komt is wel bekend. Vanuit hier verspreidde de druif en wijnbouw zich snel. Zo zijn er al vanaf 3000 voor Christus afbeeldingen en sporen van wijnbouw in Egypte nagelaten. Via de Grieken en later de Romeinen werd de wijnbouw wijd verspreid over Europa, het continent dat wij nu de Oude Wijnwereld noemen. De wijnstok van de druivenfamilie Vitis Vinifera werd tijdens de ontdekkingsreizen van de Europeanen over de hele wereld verspreidt, zodat ook daar de wijnbouw zijn intrede deed. Later werd door emigranten uit de Oude Wijnwereld kennis en kunde verspreidt op de overige continenten. Nu ook wel de Nieuwe Wijnwereld genoemd (vooral Noord- en Zuid-Amerika, Zuid-Afrika, Australië en Nieuw-Zeeland worden hiermee bedoeld)…

Er zijn vele soorten wijn. Wij maken het onderscheid op onze site tussen rode wijn, witte wijn, rosé, mousserende wijn (champagne, cava, prosecco) en Port (versterkte wijn, maar ook Madeira, Marsala, Sherry en Vermout zijn versterkte wijnen).

Per soort en product zal er een korte wijnomschrijving oftewel proefnotitie gegeven worden. Ook zullen we zo veel mogelijk per product aangeven met welke gerechten de wijn het beste combineert en het land van herkomst en wijnhuis vermelden.